Karate, MMA, Kickboksen, Zaktraining (Heavy Bag), Judo en Muay Thai wedstrijd training lessen bij Nakama Gym te Harderwijk en Ermelo

Kyokushinkai
Kyokushin-karate is meer dan een sport! Het is een deel van je leven… Een karatetraining bestaat uit technieken die je zowel lichamelijk als geestelijk sterker maken. NAKAMA is een Gym waar mensen samen komen om actief bezig te zijn met sport. De sport is voor zowel recreatieve toepassing als wedstrijd-gerelateerd goed te beoefenen.

Kyokushin-karate staat bekend als "sterkste karate", dit vanwege de methode in het wedstrijdgevechten, die is gebaseerd op "full contact". Dit houdt in dat in competitievorm naar het lichaam word gestoten en trappen zijn toegestaan richting het hoofd, voor zowel mannen als vrouwen geschikt. Bij jeugd zijn de regels anders wegens gezondheidsoverwegingen.

Enthousiast geworden om eens te proeven aan deze sport?

Meld je dan aan voor een PROEFLES bij Nakama-Gym in Harderwijk.

De achtergrond van Kyokushin

Kyokushin-karate werd in 1961 in Nederland geïntroduceerd door de "Nederlandse Karate Associatie". De NKA is aangesloten bij de wereldorganisatie IFK "International Federation Karate" onder leiding van Hanshi Steve Arneil.

Kyokushin-karate is onder te verdelen in de volgende disciplines:

  1. Technisch 
  2. Kumite (vechten)
  3. Stamina (conditie)

Technisch

Kata
Dit zijn loopvormen die in de loop der jaren zijn overgeleverd om de zelfverdedigingstechnieken te kunnen blijven oefenen. Bij elke graad wordt er een kata aangeleerd die steeds gespecialiseerder wordt. Met als doel bij een derde dan-examen je eigen kata te ontwikkelen.

Bunkai
Geeft uitleg over hoe de technieken in het karate bedoeld zijn, hoe een stoot, trap of verdediging bedoeld is. In een kata worden vele exotische technieken gebruikt. Maar hoe kun je ze logisch verklaren? Dit wordt behandeld in Bunkai.

Syllabus
Hierbij worden in stilstaand patroon stoot-, trap- en verdedigingstechnieken geleerd die bij je graad horen. Des te hoger je graad, hoe specifieker de syllabus.

Kihon
Dit is de basis van Karate. Als dit niet goed is, dan loopt de rest van je karate ook niet. Het is van belang de basis van de stoten, verdedigingen, trappen en vooral de standen goed aan te leren. Dit kan enigzins vanuit een stilstaande positie maar ook in een loopvorm.

Kumite

Technisch
Hierbij worden trap- en stoottechnieken aangeleerd die worden toegepast in het dojo-kumite, wedstrijd-kumite of als zelfverdediging. De technieken worden in een patroon aangeleerd ter voorbereiding en om te begrijpen hoe je dit moet toepassen.

Dojo kumite
Binnen de dojo wordt met elkaar gevochten, dit kan op een technische manier zijn of een harde manier - full contact. Maar er wordt met respect gevochten. De bedoeling is dat men van elkaar leert en dat men de andere vechter respecteert.

Wedstrijd kumite
Dit is een competitie waar men extra voor traint. Het Kyokushin-karate en de wedstrijden zijn hard. Uiteraard is dit aan regels gebonden! Wedstrijden zijn er in verschillende gewichtsklassen voor zowel dames als heren, jeugd en volwassenen. Deze wedstrijden worden onder toeziend oog van ervaren scheidsrechters gehouden en onder begeleiding van erkende artsen/medici. Er zijn beginnerswedstrijden en wedstrijden voor gevorderden… voor beiden word je goed voorbereid.

Zelfverdediging
Het kan niet anders zijn dan dat je in karate je zelf leert verdedigen. Dit is de essentie van karate. De bedoeling is wel dat het zelfverdediging is en dat je het niet zelf uitlokt! Karate is een harde maar respectvolle sport. Zorg ervoor dat het een respectvolle sport blijft.

Stamina

Bij karate hoort ook conditie, kracht en uithoudingsvermogen! Door middel van conditionele trainingen wordt je uithoudingsvermogen getest met het doel op verbetering. Van spierconditie, kracht en intervalconditie.

Hiervoor zijn diverse trainingen die wel geliëerd zijn aan karate. Het doel is ook om jezelf lichamelijk en geestelijk sterker te maken. Er wordt onder andere met kussens, touwen en gewichten gewerkt… en nog veel meer leuke materialen.

De betekenis van Kyokushin

'Kyoku' betekent het uiterste

Dit betekent dat je het maximale uit elke situatie wilt halen door door te zetten en je geheel te geven om zo tot het uiterste te gaan voor dat wat je wilt bereiken.

'Shin' betekent de waarheid

Dit betekent dat je het alleen met een ijzeren discipline en juiste mentaliteit dit kunt bereiken. Je zal zonder marchanderen de realiteit tegemoet moeten treden, en wanneer je dit kunt opbrengen, sterkt dit je in je zelfvertrouwen.

'Kai' betekent samenwerken

Dit staat voor het samenwerken met elkaar in de juiste verhouding en altijd met het nodige respect voor ieders standpunt. Respect is een essentieel onderdeel in de relatie tot elk mens.

Deel deze pagina: