Karate, MMA, Kickboksen, Zaktraining (Heavy Bag), Judo en Muay Thai wedstrijd training lessen bij Nakama Gym te Harderwijk en Ermelo

Judo bij Nakama
Nakama gym geeft judo met net even dat beetje extra wat onze judo speciaal maakt. Bij Nakama letten wij er op dat kinderen leren omgaan met grenzen aangeven en herkennen. Om dat te kunnen, leren we de judoka's wat respect is en het wel bekende "ho stop".

We zien dat door onze judo lessen onze judoka's weerbaarder worden, beter leren samenwerken en vaardigheden krijgen die zij nu en op latere leeftijd goed kunnen gebruiken.

De judo training en lessen

De judo training begint met het groeten, dat is eigenlijk elkaar 'goeie dag' zeggen. Daarna volgt de opwarming, dat is het belangrijkste deel van de training, het warmt lekker je spieren op wat voorkomt dat je vervelende blessures krijgt. Tijdens de warming up hebben we verschillende oefeningen zoals: valoefeningen, voorwaartse rol waarbij je ook leert vallen.

Daarna het oefenen van worpen, houdgrepen. Klemmen en wurggrepen leer je pas wanneer je een oranje gordel hebt. Na het oefenen van de technieken is het de tijd voor randori of yaku soko geiko. Randori is eigenlijk wat vechten tegen elkaar en yaku soko geiko is meer het vlot beoefenen van worpen. Yaku soko geiko ne waza is het vlottend beoefenen van houdgrepen, wurggrepen en klemmen.

Om de training een beetje leuker te maken, heeft mijn club de judobal. Hij lijkt niet op een bal, maar we noemen hem toch zo. De judobal gebruiken we vooral bij val oefeningen. Ik toon je het even voor. Zo nu heb je gezien hoe we de bal gebruiken.

Enthousiast geworden om eens te proeven aan deze sport?

Meld je dan aan voor een PROEFLES bij Nakama-Gym in Harderwijk.

Wat is en betekent judo?

Judo is een verdedigingssport en een zelfbeheersing sport. Je leert er op de goede manier vallen en je te concentreren. Je moet je geweldig goed kunnen concentreren bij de het oefenen van de worpen en grepen en als je al verder bent bij de kata’s. Kata’s betekent vallen met stijl, maar je moet er ook allerlei bewegingen voor kunnen of doen.

Omdat judo zachte weg betekent is de sport er ook naar gericht, de worpen zijn dus zo gemaakt dat bij het vallen niet zo veel pijn doet. Je leert natuurlijk wel vallen, dit gebeurt wanneer je de grond raakt sla je eigenlijk op de grond.

De geschiedenis van judo

Rond 1880 zocht Jigoro Kano de beste zelfverdediging methode. Hij bestudeerde verschillende bestaande gevechtssporten, waaronder ook het ju jutsu (= zelfverdediging). Iedere school had zijn eigen methoden. Kano ontdekte dat de meeste methoden te veel gericht waren op het volledig uitschakelen van de tegenstander.

Uiteindelijk kwam hij tot zijn eigen systeem dat hij judo noemde, wat de zachte weg betekent. Hij koos deze naam om een duidelijk onderscheid te maken met het harde ju jutsu. Het hoofddoel van zijn judo was: samenwerken aan een harmonische ontwikkeling van geest en lichaam. In 1882 stichtte hij het Kodokan Judo Instituut te Tokio, wat nu nog de standaard is in Japan.

Na de tweede wereldoorlog raakte de sport judo populair, dankzij het feit dat deze gevechtssport erg geschikt was voor het leger en de politie. Wellicht gebeurde dit ten koste van de geestelijke vorming. Het klassieke judo – beoefend in de geschikte tempel of plaats (= de dojo) – werd aan het publiek voorgesteld met zowel technische – als ceremoniële beperkingen.

Deel deze pagina: