Kickboksen, MMA, Zaktraining (Heavy Bag), Judo en Muay Thai wedstrijd training lessen bij Nakama Gym te Harderwijk en Ermelo

Kickboksen is een martial art waarbij men met de handen en benen leert vechten en verdedigen. De sport kent zijn oorsprong in de Verenigde Staten en Japan, waar het begin jaren zeventig populair werd. In de Verenigde Staten is kickboksen ontstaan als systeem om verschillende vechtstijlen en vechtsporten met elkaar te laten meten.

Het kickboksen uit Japan heeft zich uit de karatestijlen en met invloeden van muay thai ontwikkeld. In Nederland is het kickboksen eerder afgeleid van de Japanse variant en lijkt meer op Thaiboxing dan op het Amerikaanse. Het van Eurosport bekende K1 lijkt op het kickboksen in Nederland. Uiteraard heb je jaren training nodig om op dat niveau te kunnen presteren.

MMA staat voor Mixed Martial Arts. Een vechtsport die constant aan het groeien is en binnenkort de grootste vechtsport van de wereld zal zijn. Bij MMA mag er zowel staand als op de grond gevochten worden.

Ultimate Fighting

De wortels van MMA liggen in Griekenland, Japan en Brazilië. In 1993 bracht de Gracie familie MMA naar de Verenigde Staten en daar werd het eerste UFC evenement georganiseerd. UFC staat voor Ultimate Fighting Championship en is de grootste en bekendste organisatie van de wereld.

Toen de UFC net begon wist nog niemand wat MMA precies was. Vechters specialiseerden zich in één vechtstijl en dat leverde interessante partijen op. Boksers namen het op tegen worstelaars en karateka’s stonden in de ring met jiu jitsu zwartebanders. Tegenwoordig is dat wel anders. MMA vechters trainen meerdere stijlen. De bekendste stijlen zijn kickboksen, worstelen en Braziliaans jiu jitsu.

Reputatie

In de Verenigde Staten en in Japan worden MMA vechters vereert als helden, maar helaas is dat niet het geval in Nederland. De sport is relatief onbekend en wordt vaak gezien als agressief en crimineel. Maar in de praktijk blijkt hier weinig van de kloppen. Bij MMA training word je gepusht om het uiterste uit jezelf te halen en dit verbroedert. Respect voor elkaar is erg belangrijk en daar wordt ook de nadruk op gelegd.

Deze sport is niet voor iedereen geschikt, maar dat geldt ook voor veel andere sporten.

Osu!

Deel deze pagina: